Ads 468x60px

Pages

Sunday, April 30, 2017

Resipi Miangkham (Sireh Kaduk)

Miang Kham atau nama lainnya Sireh Kaduk... Baru mula belajar makan ni dalam 3-4tahun lepas. Kakak ipar yang ajar.. Bila balik kampung suami, mak mertua (MIL) buat. Bahan-bahan semua senang nak dapatkan... Serai, lengkuas, daun kaduk, cili api boleh kutip ja keliling rumah. Dh lama jugak x mkn kt rmh MIL.

Baru-baru ni jiran ada buat jugak kt rumah dia. Ajak I p makan sama... perggghhh... mmg x boleh stop la klau dh start mkn... Yg bestnya lps mkn asyik nk buang angin jaaaa... hihihihi...

Bulan 3 lps ada karnival makanan Thai kt Putrajaya. I pun beli la 1set miangkham.. sedappp.. tp seciputtt jaaa... harga RM7, dpt la dlm 10helai daun kaduk... x puas makan sbb sikit.. berebut kami anak-beranak... hahahhaa... mujur anak sorang jaaa... Mek kecik ni duk suruh beli lagi. I pun try tanya jiran tu mcm mn nk buat kuah/sos dia... Hasil googling jugak, rasa mcm senang ja... Tapi banyak versi orang buat sos ni... ada yang buh tepung gandum, ada yang pakai gula nisan/gerek... Ikut suka hati ja... janji sedap...

Suruh Encik suami beli bahan2, nk try buat sendiri... First time buat rasa sos dia dh ok.. tapi terlebih pekat smpai gula tu mengeras... Salah teknik masa cairkan gula melaka. Bila nk makan, kena tambah air panas, kacau2 bagi cair... Lps tu try lagi sekali.. dh tau teknik... rupanya kena kacau selalu sampai kuat pekat, tak boleh biar ja dia pekat sendiri.. 

Baru ni saja upload gambar miangkham yg sy buat kt FB... Rupanya ramai jugak yang suka mkn.. Ada yang mintak share resepi. I kata bila rajin nk buh kt blog... Hari ni baru rasa ada kerajinan nk memblog... Blog ni pun dh bersawang... lama x update. Ada ja resepi2 yg I dh saved as draft, tp x publish sbb utk bacaan sendiri jaaa... OK, jom belajar buat miangkham.. sendiri buat, sendiri makan lagi puas hati... :)


Cara masukkan bahan-bahan miangkham

Bahan2 sos/kuah:
  • 1batang serai
  • 1inci halia
  • 1inci lengkuas
  • 2ketul gula melaka
  • Sedikit Belacan 
  • Secubit Garam (kalau belacan dh cukup masin, x perlu buh garam)
  • 1 cawan air

Bahan2 lain:
  • Daung kaduk - bersih dan keringkan
  • Kacang tanah - siap goreng & buang kulit
  • Udang kering - goreng kering tanpa minyak (sangai)
  • Limau nipis  - potong kecil
  • Bawang besar - potong kecil
  • Serai - potong kecil
  • Halia - potong kecil
  • Lengkuas - potong kecil
  • Cili api - potong kecil


Cara2:
  1. Serai, halia, lengkuas digoreng kering tanpa minyak untuk dibuat sos. Semua bahan-bahan ini ditumbuk bersama.
  2. Sangai kacang tanah dan udang kering (bahan2 lain).
  3. Dalam kuali yang sama bekas selepas goreng udang kering, masukkan air dan gula melaka untuk dibuat sos (bagi mendapatkan aroma udang kering tu). 
  4. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk (serai, halia, lengkuas).
  5. Kacau selalu supaya sos tidak terlalu pekat dan mengeras... 
  6. Masukkan sedikit belacan dan garam.
  7. Bila sos dah pekat, tutup api... Masukkan dalam bekas... Biarkan sejuk dan perlu dikacau sekali-sekala agar kuah tidak mengeras.
  8. Untuk makan, ambil daun kaduk.. Buat bentuk kon, masukkan bahan-bahan dan sos.. Nganga mulut sebesar yang boleh... ngaaaapppppp.... Lps mkn bersiap sedia lah untuk buang angin... Jangan duk dlm majlis sudah... hahahahah...